10 may 2021
Spännande första del av börsåret!
Börsen har onekligen stigit mycket i år och det breda indexet OMXS30 har de första fyra månaderna stigit med hela 18,26% och under de senaste 12 månaderna hela 41,34%. Kul tycker vi och grattis till alla småsparare!

Martin Sandberg
Njorda community advisor
Men den starka uppgången vi har haft har inte bara gett småsparare högre avkastning, den har även gjort att många sparare nu ligger på en högre risknivå.

Anledningen till detta är helt enkelt att aktier och aktiefonder sprungit ifrån räntefonder vilket har lett till en drastisk ändring i hur fördelningen mellan olika tillgångar ser ut för en vanlig sparare. Har man t.ex. en strategi där man vill ha 50% av sitt kapital i räntefonder och 50% i aktiefonder för att balansera sin risk har den starka uppgången gjort att ens aktier och aktiefonder nu står för en större del av ens investerade kapital. Detta resulterar i att man nu har en högre risknivå då både aktier samt aktiefonder har en högre risk än räntefonder.
Hur får jag reda på min risknivå?
Att räkna ut sin egen risknivå är komplicerat, men som tur är hjälper Njorda dig. Med Njordas smarta analysverktyg kan du snabbt och enkelt få reda på din risknivå samt få en överblick över hur dina tillgångar är fördelade.

Logga in på hemsidan eller i appen redan idag och se hur din fördelning ser ut samt hur din risknivå har förändrats sen sist. Genom att ta reda på din risknivå kan du ta bättre beslut och känna dig trygg i ditt sparande.

Följ oss gärna på Facebook för fler nyheter och insikter kring privatekonomi och sparande.
Made on
Tilda