18 maj 2021
Årets hittills mest jämförda fonder
Första delen av året har bjudit på mycket aktivitet från våra Njorda användare och vi har sett ett stort intresse kring att jämföra Sverigefonder. Detta är kanske inte så konstigt med tanke på att den svenska börsen har presterat väldigt bra i år trots omständigheterna.
Ett särskilt stort intresse har visats för fonder som inriktar sig mot småbolag och vi kan se att av de sex mest jämförda fonderna i år så har hela fyra stycken den inriktningen.

Att investera i småbolag är mer riskfyllt men kan ge en chans till högre avkastning, vilket har varit fallet de senaste tre åren. Då har indexet OMX Stockholm Small Cap GI stigit hela 92,5% medan storbolagsindex OMX Stockholm Large Cap GI endast stigit 51,79% under samma tidsperiod. Detta gör att småbolagsfonder kan vara ett bra komplement till en bred långsiktig fondportfölj och därmed en av anledningarna till att de är så populära att jämföra.

Martin Sandberg
Njorda community advisor
Finns det bättre alternativ?

Dessa fonder är inte bara populära att jämföra utan de är även väldigt populära att äga. Men det finns faktiskt bättre alternativ till vissa av dessa fonder med både lägre avgift och högre avkastning.

Om vi jämför med hjälp av Fondkartan, Swedbank Robur Sverige som har en avgift på 1,37% och är den mest jämförda fonden hittills år, kan vi se att det finns många bättre alternativ. Ett av de bättre alternativen är Skandia Sverige Exponering som endast har en avgift på 0,31% men har ändå lyckats överpresterat Swedbank Robur Sverige, vilket ni kan se i bilden nedan. Genom att byta till Skandia Sverige Exponering sparar man över 1% i avgift varje år.
En annan fond på listan som det visar sig finnas bättre alternativ till är Handelsbanken Svenska Småbolag. Även här skiljer sig avgifterna markant och med ett byte till det bästa alternativet AMF Aktiefond Småbolag så sparar man 1,48% varje år i avgifter! Ser man tillbaka historiskt ett år så har även AMF Aktiefond Småbolag överpresterat Handelsbanken Svenska Småbolag med hela 11,38%.

AMF Aktiefond Småbolag är även ett bättre alternativ till nummer sex på listan, Swedbank Robur Småbolagsfond Sverige. Med ett byte sparar man hela 0,87% i avgifter varje år och historiskt sett på ett år fått hela 15,52% mer i avkastning, vilket kan ses i bilden nedan.

Fördelar med att jämföra fonder


I exemplen ovan kan man tydligt se att det finns både pengar att tjäna och att spara genom att jämföra innan man investerar. Använd gärna Fondkollen innan ni bestämmer er för att investera i en fond så kan ni känna er trygga med att ni valt den bästa fonden med den lägsta avgiften till erat sparande.

Vill du jämföra alla dina befintliga fonder kan du snabbt och smidigt logga in på hemsidan eller i appen och använda vår funktion "Fondkollen". Då analyserar vi alla dina fonder snabbt, smidigt och säkert och ger dig förslag på bättre alternativ.

Följ oss gärna på Facebook för fler nyheter och insikter kring privatekonomi och sparande.

Med vänliga hälsningar,

Team Njorda


Made on
Tilda