5 april 2021

Så väljer du rätt fonder!

Att spara i fonder är smart men att veta vilka fonder som är bäst att spara i är inte alltid lätt. Det kan både vara tidskrävande och svårt att hitta och jämföra fonder. Inte blir det lättare av att det oftast finns ett väldigt stort utbud av fonder inom samma marknad att välja på. Det är lätt hänt att man råkar gå vilse i fonddjungeln och köper en fond som har lite högre avgift eller sämre utveckling än sina konkurrenter.

Martin Sandberg
Njorda community advisor
Att välja en fond med 0,5% högre avgift kanske inte ser så mycket dyrare ut på pappret. Men eftersom ett fondsparande är en långsiktig sparform blir små belopp stora belopp i slutändan. Precis som när man rullar en snöboll, desto mer man rullar desto större blir den. Samma sak gäller med pengar tack vare ränta på ränta effekten, små belopp blir stora med tiden. Därför är det viktigt att jämföra en fond innan man köper den, för att se om det finns andra fonder som har presterat liknande avkastning men till ett lägre pris.

Vill du läsa mer om ränta på ränta effekten även kallat världens åttonde underverk har vi skrivit mer om det här.
Men hur ska man gå tillväga för att välja rätt?
Det finns flera olika sätt att hitta och jämföra fonder, man kan t.ex. jämföra manuellt i sin internetbank eller gå in på fondens hemsida och jämföra avkastning och avgifter för varje enskild fond. Det är inget fel med den metoden om man känner att man har massa extra tid att spendera. Men det finns faktiskt ett lättare mer tidseffektivt sätt!

Använd Njordas smarta tjänst Fondkartan och få förslag på de bästa alternativen snabbt och effektivt. Gå in på Fondkartan, skriv in namnet på fonden t.ex. TIN Ny Teknik A och tryck "Enter". Vips så har vi sökt igenom fonddjungeln till dig och hittat ett förslag med lägre avgift och bättre avkastning på 1 års sikt. I det här fallet Swedbank Robur Ny Teknik A med både lägre avgift och högre avkastning!
Vill du jämföra alla dina fonder direkt?
Skapa ett konto hos Njorda genom att trycka här eller ladda ner vår app. Därefter lägger du till dina banker där du har dina befintliga fonder, loggar in med BankId och sedan går vidare till "Fondkollen". Här kommer vi analysera dina befintliga fonder och ge dig förslag på de fonderna där det finns bättre alternativ inom samma marknad fast med bättre avkastning och lägre avgift! Själva fondbytet gör du sedan i din internetbank, vi ger dig endast förslagen.


Genom att logga in i appen regelbundet kan du se till att du alltid har de bästa möjliga förutsättningarna för ett bra långsiktigt fondsparande. Snabbt, smidigt och lika säkert som hos din bank.


Hur gör du för att hitta rätt i fonddjungeln?

//Team Njorda

Dela gärna Njorda med dina vänner så att fler kan få bättre koll och högre avkastning på sitt sparande!

Made on
Tilda