25 september 2019

5 dyra fonder du ska undvika

Får du också en släng av fondångest när du ska bestämma hur du ska spara långsiktigt? Spara för dina barn, välja fonder till tjänstepensionen eller bestämma hur din premiepension ska se ut. Du är inte ensam – det här ÄR ångestframkallande val för många. Här pratar vi om en viktig aspekt, nämligen avgift i förhållande till prestation. Och som bonus får du en lista på fonder som du absolut ska undvika.

Sofie von Krusenstierna
Njorda community advisor
I dag vet de allra flesta att fondsparande är bra mycket smartare än att sätta in kapitalet på nollräntekonto. Men hur ska du tänka när du väljer fonder? Hur ska du navigera bland alla fakta, data, siffror?

Vi lever i en informationshysterisk värld och översköljs ständigt av våg efter våg av information. På gott och ont. Ibland krävs det att vi lägger tid och energi för att fatta rätt beslut, medan vi i andra fall kan dra fördel av smart teknik som hjälper oss att välja rätt.

Kanske är val av fonder just en av de saker som kräver vår tid men också kan underlättas av nya lösningar som finns på marknaden. Den innovativa tekniken hjälper oss på traven men det är fortfarande DU som måste fatta beslut och göra valen.
Att välja fonder är något av en djungel där det gäller att hålla tungan rätt i mun för att orientera sig och hitta rätt väg framåt. Du ställs framför en rad beslut som kräver kunskap och tid samtidigt som du behöver visionära glasögon för att förutse hur framtiden kommer te sig. Till exempel behöver du ta ställning till saker som tidshorisont, hållbarhet, geografi och om du ska välja aktie-, ränte- eller blandfond.

Det enda du med säkerhet kan veta är att avgiften på dina förvaltade fonder kommer att bestå, oavsett hur allt annat ter sig och förändras.

Vi har skannat mer än 3 000 fonder som är tillgängliga för svenska småsparare, och hittat några som verkligen sticker ut – både vad gäller kostnad och prestanda.
Undvik dessa dyra fonder
Dessa fonder har en orimligt hög kostnad i förhållande till hur de har presterat över de senaste åren.

 1. Rhenman Global Opportunities L/S RC1 SEK
  5,22 % i årsavgift. Fonden har existerat lite drygt tre år och levererat 0 % i avkastning under den tiden.
 2. Catella Nordic L/S Equity B
  4,29 % i årsavgift och den har levererat –14 % på tre år och 3,5 % på fem år. Ouch!
 3. East Capital China Environmental A SEK
  Fonden tar en årsavgift på 2,99 %, och har under de senaste tre åren tappat 7 %.
 4. Norron Select R
  Kostar 5,19 % i årsavgift och har gått mycket sämre än SIXPRX både på tre och fem års sikt.
 5. IKC Asien B
  3,72 % i årsavgift och ligger på minussidan både på tre och fem års sikt.

Det här är några av de mest uppenbara exempel på fonder som du bör undvika just nu för att inte tappa dina besparingar. Men … det finns uppenbarligen folk som sparar i dessa fonder. Hur kommer det sig – beror det på okunskap eller på att man inte ser om sitt sparande?

Vill du få en mer ingående och framförallt mer personlig analys av ditt eget innehav kan du prova appen Njorda. Där får du en helt oberoende överblick över dina aktier, fonder och ditt pensionssparande, en "hälsokoll" samt enkla verktyg som hjälper dig att fatta bäst beslut, både nu och i framtiden. Appen är gratis och all din information är krypterad.
Made on
Tilda